Forma-1 / Motorsport

Vettel a magyar konyhától lett ilyen gyors

""

Christian Kolleritsch és Köbli Lajos: kezükben a siker fakanala (és tepsije)! (Fotó: Bild)

A népnyelv számos szófordulatot ismer az evés fontosságára vonatkozólag. Régi igazság, hogy "A siker a konyhában kezdődik", ahogy az is, hogy "Egy férfi szívéhez a gyomrán keresztül vezet az út." A finom koszt életet, erőt és egészséget jelent, és miután az F1-ben is emberek dolgoznak, nincs ez másként a száguldó cirkuszban sem.

A Zala megyei Pókaszepetken felcseperedett Köbli Lajos 2008 óta járja a világot a Red Bull hospitality-csapatának tagjaként. Ma ő a négy szakács (chef) egyike az impozáns Energy Station konyháján.

"A catering-szolgáltatást végző ausztriai cég alkalmazottjaként szóltak négy éve, hogy lenne ez a lehetőség, s persze nem mondtam nemet"
– idézi fel a kezdeteket Köbli a Zalai Hírlap cikkében. "A Red Bullhoz korábbi kollégám révén jutottam el. Jelenleg négyen vagyunk szakácsok, de az európai versenyekre kibővül a létszám. Van, aki az előételekért, más a köretért felelős, jómagam a húsokat, halakat készítem, s persze van cukrászunk is."

""

A Red Bull Energy Station-ben egyszerre 200 vendéget tudnak ebédeltetni, de folyamatosan cserélődnek (Fotó: Hilbert Péter)

"A konyha alapvetően nemzetközi, de én valamilyen szinten mindenképpen magyarosan főzök, hiszen más az ízvilágom, mint például az osztrák vagy éppen a lett társamnak. Általában ízlik a főztünk, persze napi kétszáz ember kiszolgálása közben mindig akad egy-egy vendég, akinek valami nem tetszik. De ez bőven belefér. A pilótákkal más a helyzet, nekik á la carte kell elkészíteni az ételt. Úgy Vettelnek, mint Webbernek van külön személyi edzője, az étrendjüket is ők állítják össze. Vettel általában csirkemellet, borjút, illetve lazacot fogyaszt szívesen, de a különböző tésztaételeknek is mindig kéznél kell lenniük. Rá különösen figyelni kell, hiszen az ő fogását nem sózhatom, borsozhatom, s még olajat sem tehetek az ételre. Az ízesítést mindig ő maga végzi el az asztalnál. Webbernél is a fehér húsok dominálnak, de ő szívesen fogyaszt bárányt, péntekenként, az edzések után pedig egy négyfogásos menüsorral gyűjt újra energiát" – árulta el a Red Bull kulináris kulisszatitkait Lajos.

Lajos és az Energy Station osztrák konyhafőnöke, Christian Kolleritsch a Koreai Nagydíj előtt garnélarákos pastát főzött Sebastian Vettelnek, amivel hozzásegítették a németet idei 10. győzelméhez, a csapatot meg a konstruktőr-világbajnoki cím megszerzéséhez.